Microinvest Форум Форуми Microinvest Форум
Microinvest Форум
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТРЗ и база за изчисление на отпуск, обезщетение, болничен

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Microinvest Форум Форуми -> Продукти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kik-bgРегистриран на: 27 Апр 2009
Мнения: 13

МнениеПуснато на: Нед Окт 24, 2010 15:06    Заглавие: ТРЗ и база за изчисление на отпуск, обезщетение, болничен Отговорете с цитат

Здравейте,

Бих искала да направя някои уточнения във връзка с изчисления в ТРЗ Микроинвест за
- базата за изчисляване на платен годишен отпуск по чл. 177КТ и обезщетенията по чл. 228 КТ
- базата за изчисляване на болничните за сметка на работодателя чл. 40 (4) КСО

В практиката редица допълнителни възнаграждения са определени от работодателя, като “допълнителни възнаграждения, които не са с постоянен характер, като: месечни, годишни, коледни и други премии и бонуси”

Съгласно чл. 15 ал.2 от НСОРЗ за допълнителни възнаграждения с постоянен характер се считат и допълнителните възнаграждения, които се изплащат постоянно заедно с полагащото се за съответния период основно възнаграждение и са в зависимост единствено от отработеното време.

В общия случай, премиите, бонусите, коледните и 13ти заплати не са с постоянен характер, защото те не се включват обикновено в ТД, като такива и не са в зависимост единствено от отработеното време, каквото е изискването на чл. 15 ал.2 от НСОРЗ.

В Микроинвест ТРЗ тези допълнителни възнаграждение ги начисляваме чрез променлива “Премия”.

Но програмата винаги включва Премията в базата за изчисляване на платен годишен отпуск по чл. 177, обезщетенията по чл. 228 и болничните за сметка на работодателя, независимо дали Премията е с постоянен или с непостоянен характер.

Въпроси:
1. Как да изключим Премията от базата за изчисляване на платен годишен отпуск по чл. 177 и обезщетенията по чл. 228 и базата за изчисляване на болничните за сметка на работодателя?

2. Има ли отделна променлива за Премии с непостоянен характер, която да ползваме в случая?

3. Ако имаме едновременно Премии с постоянен и непостоянен характер, но първите трябва да са включени, а вторите изключени от базите за изчисление, то как да постъпим?

Давам и конкретен пример:
През Декември Работник получава 12та заплата + бонус под формата на 13та заплата, която не вписана в неговия ТД, като доп. възнаграждение с постоянен характер и което работодателят изрично не е определил, като такова с постоянен характер във вътрешен акт на предприятието. Тази бонус не зависи единствено от отработеното време, каквото е изискването на чл. 15 ал.2 от НСОРЗ, за да се третира, като допълн. възнаграждение с постоянен характер.

През Януари същият работник излиза в платен годишен отпуск за цял месец. През Януари, Микроинвест ТРЗ ще му изчисли сума за получаване равна на 2 заплати, защото ще включи в базата за изчисление по чл. 177 и Премията за 13та заплата.

На практика Работодателят ще плати и 14та заплата само на този служител, който е в отпуск през следващия месец, което не е коректно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станимира Танкова
Microinvest
Microinvest


Регистриран на: 02 Юли 2007
Мнения: 437

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 12:41    Заглавие: Отговорете с цитат

В случая не става въпрос само и единствено за премията, когато тя може да бъде определена като такава с постоянен или временен (инцидентен) характер. Поставя се и въпросът за третирането на всички допълнителни възнаграждения над основното и дали работодателя не ощетява работника при тълкуването на чл. 15 и чл. 17 от НСОРЗ, особено при отсъствието на колективен трудов договор и/или във вътрешните правила за организация на работната заплата в предприятието. И тъй като решението и отговорността е изцяло на работодателя, в следващата версия на програмата ще предоставим възможност всеки потребител на програмата да определи самостоятелно характера на всяка изплащана надбавка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kik-bgРегистриран на: 27 Апр 2009
Мнения: 13

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2010 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, наистина има нужда от промяна в ТРЗ програмата, за да бъдат покрити нормативните изисквания.

Препоръката ми е в Микроинвест ТРЗ да има, както променлива Премия с Постоянен Характер (това е старата Премия), така и променлива Премия с Не Постоянен Характер, както е примерно в Омега, Контико и други аналогични продукти.

като:
а) Премия ПХ да влиза в изчисляване на болничен от работодател и отпуск
б) Премия НПХ да не влиза в изчисляване на болничен от работодател и отпуск
в) Премия ПХ и Премия НПХ да излизат на отделни редове (по служители и в общо) в най-често използваната ведомост от продукта ви Разчетно Платежна -----> Хоризонтална


Имайте предвид, че съгласно чл. 20 Наредбата за структурата и организацията на работната заплата Премиите НПХ не влизат и в базата за болнични от работодателя. По този повод разполагаме и с писмено становище от МТПС. На разположение съм при необходимост от допълнителни разяснения.

А относно това кое допълнително възнаграждение е с постоянен характер и кое не, то това регламентирано в НСОРЗ. Нашите ТРЗ специалисти считат, че работодателят не ощетява работниците, като не включва допълнителните възнаграждения, които не са с постоянен характер в базата за изчисление на отпуски. Такова е и мнението на Съда. Вижте скорошна съдебна практика, която третира този въпрос: http://www.rs-tar.org/files/00634510/61962110.htm

“Съгласно чл.22 от НСОРЗ организацията на работната заплата в предприятието се регламентира с вътрешни правила, утвърждават се от работодателя и не могат да противоречат на нормативните актове и договореното в КТД. Т.е. работодателят е свободен да определя правилата на организация на работната заплата и тази свобода не подлежи на съдебен контрол, стига да не противоречи на нормативните актове, наредбата и договореното по КТД. Така изготвените от ответника вътрешни правила по никакъв начин не противоречат, нито на наредбата, нито на КТД. Съгласно тези правила, допълнителните възнаграждения, които са начислявани към брутното трудово възнаграждение на ищеца са от категорията на допълнителни възнаграждения с непостоянен характер.

Съгласно чл.17, ал.1, т.3 от НСОРЗ, при изчисляване на дължимите по КТ обезщетения, в брутното трудово възнаграждение не се включват допълнителните такива , които имат непостоянен характер. Това означава, че при формиране на брутното трудово възнаграждение за определяне на дължимите обезщетенията по чл.220, чл.222, ал.3, чл.224, чл.177 от КТ, както и обезщетението по чл.24 от КТД, тези допълнителни възнаграждения не следва да се включват.”


Понеже ние при обработката на заплати, начисляваме всеки месец премии по различни фирми (едни с постоянен други с непостоянен характер), то до излизането на нова версия на ТРЗ, как да процедираме?

Аз имам идея как да променим формулите, но се опасявам, да не се нарушат другите взаимовръзки в програмата и да се получат грешни изчисления. Затова зададох въпроса как да се променят формулите, така че Премията да не влиза в изчисляването на отпуските и болничните от работодателя. И ако има едновременно премии с постоянен характер и с непостоянен в една фирма, как да се променян формулите, така че първите да ги включи в базата за изчисление, а вторите - не.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станимира Танкова
Microinvest
Microinvest


Регистриран на: 02 Юли 2007
Мнения: 437

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 13:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
в следващата версия на програмата ще предоставим възможност всеки потребител на програмата да определи самостоятелно характера на всяка изплащана надбавка.


Тази стъпка е предприета като са взети в предвид чл.15, чл.17 и чл. 20 от НСОРЗ, както и всички указания по темата на МТСП.

Препоръчвам ви да изчакате следващата версия на програмата, която ще бъде публикувана през първата седмица на месец ноември.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kik-bgРегистриран на: 27 Апр 2009
Мнения: 13

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 14:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, ще чакаме новата версия.

Подсещам за корекцията на TRZ037_4.RPT, която ми изпратихте на 06.Август.2010 по имейл.

Това е коригирана справка за Обобщени вноски по параграфи (Разширена), която в настоящата версия на сайта ви, не включва в параграф 560101 и сумата “ЗО по неплатен отпуск от осигурен”.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станимира Танкова
Microinvest
Microinvest


Регистриран на: 02 Юли 2007
Мнения: 437

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2010 15:26    Заглавие: Отговорете с цитат

В новата версия ще има много промени, включително и коментираните. Ако има още неща за уточняване : stanimira@microinvest.net
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Microinvest Форум Форуми -> Продукти All times are EET (Източна Европа)
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov